Game Povestea fascinantă a castelului Predjama, construit într-o peșteră din Slovenia. Legendele și paralela cu Game of Thrones

Game Povestea fascinantă a castelului Predjama, construit într-o peșteră din Slovenia. Legendele și paralela cu Game of Thrones

Game

Predjama este unul dintre cele mai extraordinare castele din lume, construit în gura unui ansamblu de peșteri din sud-vestul Sloveniei.

Amplasat la jumătatea înălțimii unei stânci de 123 de metri, acesta a fost catalogat de Guinness World Records drept cel mai mare castel dintr-o peșteră din lume. Cu o fațadă renascentistă care datează din anii 1580, cuvântul „maiestuos” nu reușește să-l descrie suficient de bine. Vojko Jurca, ghid turistic și istoric, a spus pentru CNN povestea acestui castel fascinant.

Povestea fascinantă a castelului Predjama

Povestea castelului Predjama se concentrează pe cea a baronului tâlhar Erasmus von Lueg, un Robin Hood local care s-a refugiat în castel la mijlocul anilor 1480, după ce l-a ucis pe contele Pappenheim, mareșalul Curții imperiale de Habsburg, într-un duel a cărui legitimitate a fost contestată. Ca să răzbune moartea contelui, împăratul Frederic al III-lea a ordonat un asediu la Predjama.

game
Castelul Predjama din Slovenia FOTO: Profimedia Images

Dar Erasmus a rămas de neatins, ajutat de o rețea de tuneluri secrete săpate în stânci care i-au permis să aducă provizii și să colecteze apa de ploaie. Și-a batjocorit adversarii aruncându-le cireșe proaspete aduse de pe Valea Vipavei, la 20 de kilometri vest, folosind acele pasaje subterane.

Sfârșitul lui avea să vină după un an și o zi, când Erasmus a fost trădat de un servitor.

După cum spune Jurca, când Erasmus s-a dus într-o anexă situată pe o terasă de la etajul trei, unde se afla toaleta, servitorul a aprins o torță ca semnal. Câteva momente mai târziu, o ghiulea de tun a lovit anexa, ucigându-l pe Erasmus în timp ce-și făcea nevoile. Anexa a fost ulterior reconstruită.

Predjama și Game of Thrones

Felul în care a murit Erasmus nu a scăpat atenției fanilor „Game of Thrones”, care îi compară povestea cu finalul nedemn al Lordului Tywin Lannister, care a fost ucis cu o arbaletă în timp ce stătea pe wc.

Ei au mai observat că ultimii proprietari ai castelului Predjama, familia Windisch-Grätz, care au folosit castelul pe post de cabană de vânătoare până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, au pe stemă un lup, sigiliul casei nobiliare Stark.

George R. R. Martin, autorul cărților „Game of Thrones”, a vizitat castelul în iunie 2011, după ce participase la un eveniment în Trieste. „În drum spre casă, ne-am oprit la cel mai uimitor castel, construit în gura unei peșteri uriașe. Trebuie neapărat să modelez un castel din Westeros pe modelul acestuia”, a spus Martin într-un blog.

Legenda și istoria sunt doar o parte din atracția castelului Predjama. Construcția este monumentală și organic legată de natură.

Ce pot vedea turiștii în castel

Când mergi spre el, castelul este complet ascuns din orice direcție, fiind vizibil doar în ultimul moment, asta în timp ce santinelele lui ar fi putut să vadă imediat pe oricine se apropia.

Interiorul lui arată că pentru oamenii din Evul Mediu siguranța era mai importantă decât confortul: castelul este o fortăreață, însă frigul și umezeala îl fac aproape de nelocuit.

În prezent, intrarea în castel se face pe un pod mobil, însă cea originală era mai sus, foarte greu accesibilă. Se ajungea la ea prin intermediul unor scări care puteau fi retrase rapid apoi.

Pe vremuri, vizitatorii intrau mai întâi în sala de judecată, unde se împărțea dreptate. Puțini dintre supușii conducătorului puteau trece mai departe, cu excepția cazului în care ar fi avut ghinion.

În spatele unei uși masive din lemn se află o cameră de tortură, apoi o temniță.

De asemenea, turiștii pot inspecta o latrină originală, cu o gaură adâncă în stâncă. Erasmus ar fi folosit paie, mușchi uscat și frunze de varză pe post de hârtie igienică.

La al treilea nivel se află o terasă deschisă, cu priveliște asupra întregii văi, chiar lângă toaleta în care a murit Erasmus. Alături este dormitorul, cea mai caldă cameră, singura cu șemineu din tot castelul.

Sub castel este o peșteră lungă de peste 10 kilometri care poate fi vizitată în lunile de vară, cu echipament de speologie adecvat, lămpi și un ghid specializat. Iarna, peștera este închisă.

Editor : D.C.

Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published.